Kiitos kommentista ja pätevästä hyvän taiteen määritelmästä. Epädemarina mä tosin ehkä huomioisin yhtälössä myös sen, että hyvään taiteeseen liittyy aina jokin mystinen, määrittelemätön elementti, jolloin yhtälö muuttuisi muotoon
hyvä taide = jotain sanottavaa + kyky sanoa se + mysteeri
Nykyrunoudessa ja -taiteessa mysteerin osuus on luullakseni melko suuri.
Mä tuossa eilen mietiskelin sitä jossain esillä ollutta videorunouden ja runovideoiden välistä erottelua ja ajattelin, että se jättää oikeastaan aika avoimeksi suhteen videotaiteeseen. Miten sä itse koet, onko esim. tekstiä hyödyntävän videotaiteen ja videorunouden välille vedettävissä rajaviiva?
Viivaa ei sinällään ole vedettävissä. Olen itsekin asiaa pohtinut ja monesti kysynyt monesta videotaideteoksesta, että miksi tuo ei voi olla videorunoutta. Luulen, että kysymys on vain määrittelystä ja sen tarpeessa, mutta myös siitä, että videotaide ei lähtökohtaisesti välttämättä ole runoutta. Videotaiteen pelisäännöt poikkeavat videorunouden vastaavista. Tai ainakin tulevat poikkeamaan, kunhan videorunous löytää varsinaisen muotonsa. Eli viiva on yhtä hutera kuin visuaalisen runouden ja kuvataiteen välillä. Määrittelyssä on usein kyse lähtökohdista ja niiden asetamista mahdollisuuksista.
On paljon videotaidetta, joka ei voi olla videorunoutta ja on hyvin paljon videorunoutta, joka ei voi olla videorunoutta.
Kiitos, maunokoivistolaiset jatkavat:
VastaaPoistahyvä taide = jotain sanottavaa + kyky sanoa se
TÄTEN
jotain sanottavaa = hyvä taide - kyky sanoa se
JA
kyky sanoa se = hyvä taide - jotain sanottava
Jos
VastaaPoistavideo + museo = videotaide
niin onko
videotaide - museo = videorunous
tai
videorunous + museo = videotaide
Kake:
VastaaPoistaKiitos kommentista ja pätevästä hyvän taiteen määritelmästä. Epädemarina mä tosin ehkä huomioisin yhtälössä myös sen, että hyvään taiteeseen liittyy aina jokin mystinen, määrittelemätön elementti, jolloin yhtälö muuttuisi muotoon
hyvä taide = jotain sanottavaa + kyky sanoa se + mysteeri
Nykyrunoudessa ja -taiteessa mysteerin osuus on luullakseni melko suuri.
Jani:
VastaaPoistaMä tuossa eilen mietiskelin sitä jossain esillä ollutta videorunouden ja runovideoiden välistä erottelua ja ajattelin, että se jättää oikeastaan aika avoimeksi suhteen videotaiteeseen. Miten sä itse koet, onko esim. tekstiä hyödyntävän videotaiteen ja videorunouden välille vedettävissä rajaviiva?
Marko:
VastaaPoistaViivaa ei sinällään ole vedettävissä. Olen itsekin asiaa pohtinut ja monesti kysynyt monesta videotaideteoksesta, että miksi tuo ei voi olla videorunoutta. Luulen, että kysymys on vain määrittelystä ja sen tarpeessa, mutta myös siitä, että videotaide ei lähtökohtaisesti välttämättä ole runoutta. Videotaiteen pelisäännöt poikkeavat videorunouden vastaavista. Tai ainakin tulevat poikkeamaan, kunhan videorunous löytää varsinaisen muotonsa.
Eli viiva on yhtä hutera kuin visuaalisen runouden ja kuvataiteen välillä. Määrittelyssä on usein kyse lähtökohdista ja niiden asetamista mahdollisuuksista.
On paljon videotaidetta, joka ei voi olla videorunoutta ja on hyvin paljon videorunoutta, joka ei voi olla videorunoutta.